dimecres, 24 de gener del 2007

Les tres erres

Les generacions d'edats inferiors als 25-30 anys conèixen el significat de les tres erres , i les generacions més grans, si llegeixen una mica, de segur que també el conèixen. Les tres erres; Reduir, Reuitilitzar, Reciclar. És la màxima per antonomàsia de l'ecologia, sempre i qun segueixi aquest ordre, que no ha estat posat a la babalà.

  1. Reduir: les deixalles, la brossa, evitar la generació de més i més deixalles.
  2. Reutilitzar: Abans de llençar les coses, sempre es bò donar'ls-hi el màxim ús possible. Utilitzar la cara blanca dels papers bruts, reomplir les ampolles, reusar els diaris...
  3. Reciclar: utilitzar-ho per a algun altre ús o bé, a través de processos de fàbrica, tornar a ser utilitzats de nou. (vidre, plàstic i paper, entre d'altres).
Però últimament sento parlar de reciclatge referint-se a quelcom que ni ho és, ni s'hi assembla.... Sembla que queda bé i tot, dir-ho. I això pot provocar que la connotació tant important que tenen aquestes paraules, unides en les tres erres, perdi força i s'apropi a l'actual valor de paraules com "solidaritat","sostenibilitat" o la paraula "gràcies".

M'explicaré.
En exposicions de treball a classe, alguns portaven unes maquetes magnífiques, i d'altres de més senzilles. Però quan, entremig de l'explicació, parlaven de com l'havien fet, sortia molt sovint la frase "...i tot fet amb material reciclat". Què vol dir? Han utilitzat paper reciclat, ampolles de vidre reciclades, ampolles de detergent (plàstic reciclat)? Noooo, han utilitzat paper de diari, ampolles de plàstic, etcètera... que tenien a casa i que se n'anava a la brossa. Doncs d'això se'n diu REUTILITZAR i no pas reciclar.

Sé que sembla una tonteria, però no ho és.

Quan erem petits ens matxacaven perquè reciclessim.... i feiem tallers de reciclatge... Però quin és aquest reciclatge que t'obliga a comprar uns iogurts en pots de vidre per poder fer el taller de reciclatge? Quin és aquest taler de reciclatge que et diu "porta això, o porta allò" quan és més lògic preguntar-se "Què tens a casa que s'hagi de llençar i que puguem reutilitzar?".

Crec que els nens no són tan ignorants com pensem... i a vegades els tractem com si ho fossin, quan, massa sovint, no és així. Cal replantejar-nos la manera de tractar el reciclatge. No parlar tant del reciclatge i tractar més el reduir i el reutilitzar, conceptes tant o més importants que el propi reciclatge.

Recordeu el que he dit al principi: Reduir, reuitilitzar, reciclar. Va per ordre de preferència, de més a menys. I també cal entendre que no és millor qui més recicla sinó qui més redueix. La reutilització i el reciclatge són secundaris, són solucions per quan ja no podem reduir més.

Potser hauriem de reciclar el nostre pensament.... (perquè aqui no val ni el reduir ni el reutilitzar...). Cal ampliar el nostre pensament !!

Ja és hora que diguem les coses pel seu nom.... ja està bé d'utilitzar noms per quedar bé i semblar txatxipiruli o un superprogré de collons. L'únic nom que té això és demagogia... o hipocresia, que també.